-->

Χρυσό μετάλλιο και παγκόσμια ρεκόρ στη σκοποβολή

Το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ, κατέκτησε στο σκητ ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο ISSF στην Τουσόν της Αριζόνα ο Ευθύμιος Μίτας.


Ο Έλληνας πρωταθλητής του Σκητ πέτυχε άψογες επιδόσεις. Τερμάτισε τον αγώνα του με 125 επιτυχίες στους 125 στόχους, ισοφαρίζοντας το Παγκόσμιο ρεκόρ αγώνα, ενώ με μια ακόμη άψογη επίδοση στον τελικό 25/25 ισοφάρισε και το Παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο (αγώνα και τελικό) 150/150, γεγονός που του επιτρέπει να ατενίζει με αισιοδοξία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ» δήλωσε ο Μίτας αμέσως μετά τον αγώνα. «Είναι ένα όνειρο που βγήκε αληθινό. Αγωνίζομαι από το 1998, και από τότε ονειρεύομαι την τέλεια επίδοση…» σχολίασε κοιτάζοντας τον πίνακα του σκορ.

«Τώρα έχω στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αγωνιστώ στο προολυμπιακό τουρνουά στο Λονδίνο τον Απρίλιο και μετά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Λονάτο. Μόλις πριν τους Ολυμπιακούς θα συμμετάσχω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κύπρο» τόνισε απαριθμώντας τις υποχρεώσεις του μέχρι τους Ολυμπιακούς.
Ο Ευθύμιος Μίτας δεν είναι άγνωστος στο διεθνή στίβο της Σκοποβολής. Είχε και στο παρελθόν επιτυχίες, με κορυφαίες το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντόρσετ το 2010 και το χάλκινο στο Μάριμπορ πέρσι.

Στον αγώνα ο Μίτας είχε να συναγωνιστεί τους κορυφαίους του αθλήματος, με βασικό αντίπαλο, όπως αποδείχθηκε, τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Πεκίνου Άντονυ Τερράς, έναν επίσης 26άχρονο Γάλλο από τη Μασσαλία. Ο Τερράς είχε επίσης 125 επιτυχίες στον αγώνα, αλλά στον τελικό έχασε δύο στόχους στον τέταρτο βατήρα και έμεινε εκτός βάθρου.

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2000 Μίκολα Μίλτσεβ, 44 ετών σήμερα. Ο έμπειρος σκοπευτής τερμάτισε τον αγώνα με 123 επιτυχίες και ανέβηκε στο βάθρο αφού κατέρριψε την ισοπαλία του στον τελικό με τον νεαρό Μεξικανό Carlos Alberto Valdez Romero. Νίκησε σε έναν ατελείωτο αγώνα μπαράζ 44-43. Ο Μεξικανός αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο.

Ο Μάκης Μίτας ισοφάρισε το Παγκόσμιο Ρεκόρ γιατί απλά δεν μπορούσε να το καταρρίψει! Με βάση τους κανονισμούς δεν υπάρχει 126η προσπάθεια. Ο αγώνας τελειώνει στις 125. Το ρεκόρ των 125 επιτυχιών στους 125 στόχους που ισοφαρίστηκε από τον Μίτα, το πέτυχε πρώτη φορά ο Ολυμπιονίκης πλέον Βίνσεν Χάνκοκ (USA) το 2007 στο Λονάτο της Ιταλίας. Από τότε έχει ισοφαριστεί οκτώ φορές. Ο Αμερικανός Χάνκοκ, είχε τότε την ίδια επίδοση με τον Μίτα αφού πέτυχε και το ρεκόρ στο σύνολο (150/150) το οποίο ισοφαρίστηκε από τότε μόνο πέντε φορές.


 Έλα και εσύ στην παρέα μας στο Facebook