-->

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το ΓΕΣ διερευνά τα αίτια της τραγωδίας. 

Στο πένθος βυθίστηκαν οι ένοπλες δυνάμεις από τον τραγικό θάνατο 20χρονου πεζοναύτη, την ώρα που το σύνολο του στρατεύματος βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας λόγω της πραγματοποίησης της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα» που διεξάγεται παράλληλα με την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος». Στο πλαίσιο των γυμνασίων, νωρίς το πρωί της Τετάρτης φάλαγγα 18 οχημάτων του 575 τάγματος πεζοναυτών ξεκίνησε από το στρατόπεδο στον Αυλώνα με προορισμό το λιμάνι του Ωρωπού. Τα 10 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ113 μαζί με οκτώ στρατιωτικά τζιπ τύπου Hummer επρόκειτο να φορτωθούν σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για να διεξαχθεί ένα από τα σενάρια της τακτικής άσκησης.



Περίπου στις 05:50 το πρωί, «στην παράπλευρη οδό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της περιοχής Συκάμινο, ερπυστριοφόρο όχημα Μ113, εξετράπη της πορείας του έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του Στρατιώτη (ΠΝ) Ε. Κ.», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το όχημα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο πεζοναύτης ήταν προτελευταίο στη φάλαγγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του τελευταίου τεθωρακισμένου ανέφερε ότι ξαφνικά είδε το Μ113 να κάνει ζιγκ-ζαγκ και στη συνέχεια το όχημα έπεσε σε χαράδρα.


Ο 20χρονος πεζοναύτης από την Κάρυστο οδηγούσε το όχημα μεταφοράς προσωπικού με την θυρίδα του οδηγού ανοικτή. Σύμφωνα με το ΓΕΣ οι οδηγοί των ερπυστριοφόρων -όταν συμμετέχουν σε φάλαγγα- οδηγούν με το κάθισμα υπερυψωμένο και το κεφάλι πάνω και έξω από το όχημα. Μόλις το Μ113 «τούμπαρε», ο οπλίτης έπεσε από το ερπυστριοφόρο με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να τον καταπλακώσει. Αυτό που διερευνάται από τους αξιωματικούς του ΓΕΣ που έχουν αναλάβει την προανάκριση είναι πώς το Μ113 βγήκε από την πορεία του και στη συνέχεια έπεσε σε χαράδρα.

Η εικόνα που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» δείχνει κομμένη την δεξιά ερπύστρια του ερπυστριοφόρου. Αξιωματικοί του στρατού από τους οποίους το protothema.gr ζήτησε να εξηγήσουν πώς συνέβη το πρωτοφανές δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο πεζοναύτης του Στρατού υποστηρίζουν ότι τα ερπυστριοφόρα «δύσκολα ντελαπάρουν». Οι στρατιωτικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε λένε πώς είτε ο νεκρος οδηγός εχασε τον έλεγχο του οχήματος για κάποιο λόγο που μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, είτε μπορεί να συνέβη κάποιου είδους μηχανική βλάβη όπως για παράδειγμα να κόπηκε η ερπύστρια του Μ113. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνεται ότι η δεξιά ερπύστρια του τεθωρακισμένου είναι κομμένη. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του στρατού θα διερευνήσουν αν η ερπύστρια κόπηκε πριν την ανατροπή του Μ113 ή προκάλεσε την εκτροπή του τεθωρακισμένου από την πορεία του το οποίο στη συνέχεια ακυβέρνητο έπεσε στη χαράδρα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οπλίτης των Πεζοναυτών.



Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος για να συντονίσει τις έρευνες και διέταξε τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα να διενεργήσουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Προανάκριση.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του στρατευμένου 20χρονου από την Κάρυστο της Εύβοιας που έχασε τη ζωή του.


Συλλυπητήρια ανακοίνωση ΚΚΕ 

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του στρατιώτη, οδηγού του ερπυστριοφόρου οχήματος, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν ανετράπη το όχημα, που είχε φύγει από το στρατόπεδο της Αυλώνας για να συμμετάσχει σε άσκηση».