-->

Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στο ΕΔΑΔ κατά της Γερμανίας για τα λύτρα της ΚατοχήςΣτο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο Ανθρωπινών Δικαιωμάτων προσέφυγε η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζητώντας αποζημίωση από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των ναζί: Η κοινότητα είχε πληρώσει αστρονομικού ύψους λύτρα στον ναζί διοικητή της πόλης για να απελευθερωθούν Εβραίοι από καταναγκαστικά έργα στην ελληνική επικράτεια -οι οποίοι στη συνέχεια στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Όπως ανακοίνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η αίτηση κατατέθηκε στο ΕΔΑΔ μετά την πολύχρονη δικαστική μάχη στον Άρειο Πάγο, που είχε καταλήξει ανεπιτυχώς λόγω δωσιδικίας.

Μετά την κατάληψη της πόλης στο Δεύτερο Παγκόσμιο, οι ναζί κατέγραψαν όλους τους άνδρες Εβραίους Θεσσαλονικείς από 18 μέχρι 45 και εξανάγκασαν 10.000 από αυτούς να εργαστούν στην κατασκευή σιδηροδρόμων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εξαιτίας των συνθηκών κράτησης, μέσα στους πρώτους μήνες είχε ήδη πεθάνει το ένα δέκατο από αυτούς. Ενώπιον της κατάστασης, η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να μαζέψει 2,5 δισ. δραχμές που πλήρωσε τότε στον ναζί διοικητή Μαξ Μέρτεν ως λύτρα για να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι από τα καταναγκαστικά έργα. Το ποσό θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 45 εκατ. ευρώ.

Οι Εβραίοι απελευθερώθηκαν -για να εξαφανιστούν αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η έρευνα της Εβραϊκής Κοινότητας εντόπισε επτά από τις επιταγές με τις οποίες πληρώθηκαν τα λύτρα και προσέφυγε, πριν από 17 χρόνια, στον Άρειο Πάγο και τώρα στο ΕΔΑΔ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εβραϊκή κοινότητα της πόλης ελπίζει πως το ζήτημα θα τεθεί και στον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ που επισκέπτεται στις 5 Μαρτίου την Ελλάδα.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν η πολυπληθέστερη και πιο ζωντανή των Βαλκανίων. Πλήρωσε στο Ολοκαύτωμα το βαρύτερο τίμημα από όλες τις χώρες της περιοχής, καταλήγοντας να εξαφανίζεται σχεδόν ολόκληρη στα ναζιστικά στρατόπεδα. Από τους 50.000 εβραίους Θεσσαλονικείς, μετά τον πόλεμο επέζησαν λιγότεροι από 2.000.
Πηγή. thestival.gr:


 Έλα και εσύ στην παρέα μας στο Facebook