-->

Μέχρι τα ξημερώματα έψαχναν συμβιβασμό με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών


Στις 2.30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε άλλη μια μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο να επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση, υποβάλοντας συμβιβαστική πρόταση για το νέο αγκάθι της: τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ακόμη και σήμερα Πέμπτη, ενώ απομένουν 4 μόνο μέρες ως το Eurogroup της Δευτέρας η έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι αβέβαιη και το ευνοϊκό σενάριο, στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση είναι μια δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα επιτρέψει στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως.


Η συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων.


Επίσης, προβλέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη μελέτη της Blackrock, η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα.

Ετσι, θα μπορούν –αν το επιλέξουν- να περιμένουν ως τη δημοσιοποίηση της πανευρωπαϊκής έρευνας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών το Νοέμβριο και να προχωρήσουν τότε στις κινήσεις τους, με βάση τα οριστικά πλέον αποτελέσματα.

Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διεκδικεί πλέον ρόλο στο τραπεζικό τοπίο της Ευρώπης.


Η κυβέρνηση δέχεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών,να μην αγγίξει τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως τον Νοέμβριο, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά stress test.

Αν τότε προκύψουν πρόσθετες ανάγκες από αυτές που θα προσδιορίσουν τα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη ή Παρασκευή, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι τράπεζες εχουν αναδειχθεί στο βασικότερο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης αυτής. Ο ίδιος είπε ότι η διαφορά δεν κλείνει εύκολα (αφού πρόκειται για 3 δισ ευρώ περίπου) και το θέμα θα οδηγηθεί στο Eurogroup.

Mάλιστα, δεν αρνήθηκε οτι οι τρείς της τρόικας ήταν ενωμένοι στο θέμα αυτό κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητάει να περιληφθεί το θέμα στην τρέχουσα αξιολόγηση. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα με την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο μάλλον θέλει να μπει στον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας των Τραπεζών στην ΕΕ (SSM).

«Αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι τα εργασιακά, καθώς η τρόικα επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα έχει κανένα λόγο στις ομαδικές απολύσει ο υπουργός Εργασίας.

Σημεία σύγκλισης υπάρχουν σε ότι αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές προτάσεις για φάρμακα , φαρμακεία, βιβλία και γάλα.

Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για πλήρη συμφωνία ως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ευελπιστεί -αλλά δεν το θεωρεί σίγουρο - ότι θα εξασφαλίσει μια δήλωση επαρκούς προόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα φύγει, ενώ η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη.

Πηγή:tanea.gr


 Έλα και εσύ στην παρέα μας στο Facebook