-->

Δεν θα ξαναμπείτε σε πισίνα, αν δείτε τι περιέχει… «Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα – συγκρατηθείτε!»


Όσοι κολυμπούν σε πισίνες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς τα διαλυμένα ούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζοντας χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή, όπως προέκυψε από μία κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης «Environmental Science and Τechnology». «Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα – συγκρατηθείτε!», είναι το κεντρικό μήνυμα της μελέτης, την ώρα που πολλές προγενέστερες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί κολυμβητές κάθε άλλο παρά συγκρατούν τα ούρα τους, όταν μπαίνουν στην πισίνα.

Οι ερευνητές του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα συνδύασε δείγματα νερού από διάφορες πισίνες κολύμβησης με ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα ούρα και τον ιδρώτα των κολυμβητών.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, το χλώριο, που χρησιμοποιείται συστηματικά για την απολύμανση του νερού των πισινών, αντιδρά χημικά με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα και τις άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις, με συνέπεια να δημιουργούνται με τη σειρά τους άλλες ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Συγκεκριμένα, από το ουρικό οξύ, που περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται ένα υποπροϊόν, το χλωριούχο κυανογόνο, το οποίο είναι τοξικό και μέσω της εισπνοής μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Περίπου το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες, προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, το ουρικό οξύ, σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3% έως 4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη. Η τελευταία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών τους, καταρροή της μύτης, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής.


Πηγή : lay-out.gr Έλα και εσύ στην παρέα μας στο Facebook