-->

Νέο θρίλερ στην Κριμαία: Ανεξαρτησία ψήφισε η τοπική βουλή -«Θα σας διαλύσουμε» απειλεί το Κίεβο


Την ώρα που ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε δηλώσεις από τη Ρωσία, οι βουλευτές του φιλορωσικού κοινοβουλίου κήρυξαν την χερσόνησο της Κριμαίας ανεξάρτητη, ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής που θα επιτρέψει την σύνδεση με την Ρωσία.

Η δήλωση ανεξαρτησίας της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης υιοθετήθηκε από τους 78 εκ των 81 παρόντων βουλευτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού κοινοβουλίου, το οποίο θεωρείται παράνομο από τις αρχές του Κιέβου.

Ποια κείμενα επικαλούνται οι φιλορώσοι

Την περασμένη εβδομάδα το ίδιο τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ εγκυκλίου που επέτρεπε την πρόσδεση της Κριμαίας στη Ρωσία και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 16 Μαρτίου. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν, μάλιστα, το Κόσοβο για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, από την άποψη του διεθνούς δικαίου.
Τι κείμενο του ψηφίσματος επικαλείται και την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και «μια σειρά κειμένων και διεθνών ντοκουμέντων τα οποία θεμελιώνουν το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Επικαλούνται επίσης την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης της 22 Ιουλίου 2010, σύμφωνα με την οποία «η μονομερής απόφαση ανεξαρτησίας από ένα τμήμα κράτους δεν παραβιάζει καμία νόρμα διεθνούς δικαίου».

Αυτό το ψήφισμα θεωρείται παράνομο από όλες τις δυτικές κυβερνήσεις

Αν το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου καταλήξει με την ένωση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης με την Ρωσία, η Κριμαία θα κηρυχθεί «Ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με κοινοβουλευτική δημοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης. «Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι κράτος δημοκρατικό, λαϊκό και πολυεθνικό, θα τηρήσει την διεθνική και θρησκευτική ειρήνη στο έδαφός της» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Σε περίπτωση ένωσης με τη Ρωσία η Κριμαία «θα απευθυνθεί στην Ομοσπονδία της Ρωσίας για να γίνει δεκτή με διακυβερνητική συμφωνία, ως νέο μέλος της Ομοσπονδίας» τονίζει η ανακοίνωση. Η απόφαση υιοθετήθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο της Σεβαστούπολης.

Η Ουκρανία απειλεί

Η ουκρανική βουλή προειδοποίησε το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ότι θα αντιμετωπίσει την διάλυση αν δεν ματαιώσει το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου.

Την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρχίνοβ, ανακοίνωσε ότι δημιουργηθεί ένας νέος εθνικός στρατός εις απάντηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσχίσει την Κριμαία. Πράγματι, ο νέος υπουργός Αμυνας της χώρας δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός διαθέτει μόνο 6.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες σε σύγκριση με τους 200.000 στρατιώτες που έφερε η Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Πηγή : ta-masalia.blogspot.gr


 Έλα και εσύ στην παρέα μας στο Facebook